Καλώς ήρθατε στην Φυτομαγεία!

Φυτομαγεία

Έντομα – Ο μεγάλος Μπελάς!

Τα έντομα είναι η πολυπληθέστερη ομάδα στον πλανήτη μας. Με πάνω από 2.000.000 είδη δεν είναι λίγα αυτά που θα βρούμε να προσβάλλουν τα φυτά μας!

Μερικά ΕΙΔΗ ΕΝΤΟΜΩΝ αλλά άλλα και άλλων ΕΧΘΡΩΝ που προσβάλλουν τα φυτά μας είναι τα εξής:

 • ΚΟΚΚΩΔΗ – ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΙ
 • ΑΛΕΥΔΩΔΗ
 • ΑΦΙΔΕΣ – ΜΕΛΙΓΚΡΕΣ
 • ΘΡΙΠΕΣ
 • ΦΥΛΛΟΚΝΗΣΤΗΣ
 • ΦΥΛΛΟΞΗΡΑ
 • ΑΚΑΡΕΑ – ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ

ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ

ΕΙΔΗ ΑΦΙΔΑΣ

Υπάρχουν Πολλά Είδη Αφίδας που διαφέρουν τόσο στο Μέγεθος όσο και στο Χρώμα. Είναι από τα πιο συνηθισμένα Έντομα που απαντάμε πάνω στα φυτά μας. Είναι σημαντικό να διαγώνσουμε την προσβολή άμεσα για να αποφύγουμε σημαντικές ζημιές στο φυτό μας ή και να το χάσουμε τελείως.

ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ

O Αλευρώδης είναι ένα λευκό έντομο με σχετικά μεγάλα φτερά που τον διακρίνουμε εύκολα με γυμνό μάτι. Χαρακτηριστικό του είναι ότι όταν κουνάμε τα φύλλα του φυτού βλέπουμε πολλά μικρά άσπρα έντομάκια να πετάνε ξαφνικά μπροστά μας. Προκαλεί ζημιές στα φυτά μας καθώς απομυζεί τους χυμούς από τα φύλλα για να τραφεί. Αν το διαγνώσουμε έγκαιρα μπορούμε εύκολα και να το αντιμετωπίσουμε.

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΙ – ΒΑΜΒΑΚΙΑΣΗ

Δεν ανήκουν στα ΕΝΤΟΜΑ καθώς δεν έχουν ούτε 2 Ζεύγη Φτερών ούτε 3 Ζεύγη Ποδιών, παρόλα αυτά πολύς κόσμος τα συγχέει και έτσι τα αναφέρουμε παρέα με αυτά.

Οι ψευδόκοκκοι είναι ένας πολύ συνηθισμένος Εχθρός των φυτών μας που δεν έχει τόσο εύκολη αντιμετώπιση όσο οι Αφίδες και θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί προκαλεί ποικίλα και σοβαρά προβλήματα στα φυτά μας. Αν τους δούμε έγκαιρα τα πράγματα φυσικά είναι πολύ πιο απλά.

ΚΟΚΚΩΔΗ

Τα κοκκώδη όπως και οι ψευδόκοκκοι είναι εξίσου επιβλαβή για τα φυτά μας. Λόγω του σκληρού περιβλήματός τους, η αντιμετώπισή τους με φάρμακα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όπως και να έχει η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.

ΜΑΣΗΤΙΚΑ ΕΝΤΟΜΑ

Μια κατηγορία που συναντάμε, είτε προνύμφες εντόμων που για να τραφούν και να μεγαλώσουν είναι ικανές να κατεβάσουν η κάθε μία από αυτές 2 κιλά φύλλα. Επίσης υπάρχουν και τα ακμαία έντομα που ως συνήθειο έχουν να μασουλάνε τα τρυφερά φυλλαράκια των φυτών μας. Η αντιμετώπιση τους είναι σχετικά απλή αλλά η ζημιά που προκαλούν αν δεν προλάβουμε έκγαιρα είναι ανυπολόγιστη.

ΦΥΛΛΟΚΝΗΣΤΗΣ

Ένα έντομο που προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στα φυτά καθώς ρουφάει κυριολεκτικά όλα τα υγρά από το φύλλο δημιουργώντας αυτά τα χαρακτηριστικά μονοπάτια καθώς περπατάει. Θέλει έγκαιρη διάγνωση αλλά και πάλι είναι αντιμετωπίσημο.

ΦΥΛΛΟΞΗΡΑ

Ένα ύπουλο ημίπτερο έντομο που μοιάζει στις μελίγκρες ή φυτόψειρες. Το γνωστότερο είδος είναι η φυλλοξήρα του αμπελού που καταστρέφει τα αμπέλια. Στην ουσία απομυζεί τους χυμούς από τη ρίζα του αμπελιού, ξεραίνοντας τα φύλλα (εξού και το όνομά της). Τα ανθεκτικά αμερικάνικα υποκείμενα πάνω στα οποία εμβολιάζουμε τις επιθυμητές ποικιλίες είναι ένας τρόπος που έχει βρεθεί για να αντιμετωπίσουμε την προσβολή.

.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ

Ένα ύπουλο αραχνοειδές που δεν το βλέπουμε με γυμνό μάτι παρά μόνο με έναν πολύ καλό μεγενθυτικό φακό. Εμείς βλέπουμε την κατάντια του φυτού μας και τη χαρακτηριστική σαν ιστό αράχνη που καλύπτει τις προσβεβλημένες περιοχές. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, αλλά όσο πιο νωρίς το αντιληφθούμε τόσο ευκολότερο είναι να βοηθήσουμε για το φυτό μας.

Ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τετράνυχο είναι ότι λόγω της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει τέτοια ανθεκτικότητα. Μάλιστα προσβάλει πλέον είδη που κατά κανόνα τα θεωρούμε πολύ ανθεκτικά, όπως το πυξάρι. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο τετράνυχος αγαπά την έλλειψη υγρασίας σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες. Το νερό και η υγρασία αναστέλλει την ανάπτυξή του και αυτό είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του.

Σχόλια

 • tzagos
  13/03/2022

  Μπράβο , πολύ καλό άρθρο! Τα φάρμακο για να τα αντιμέτωπισουμε επισης να γράψετε, ευχαριστώ

  απαντήστε

Σχολιάστε