Καλώς ήρθατε στην Φυτομαγεία!

Φυτομαγεία

Αλοκάσια: το τροπικό φυτό στο σπίτι μας

Η αλοκάσια ή αλοκάζια (Alocasia sp.) της οικογένειας Araceae,  είναι ένα πανέμορφο φυτό κυρίως εσωτερικού χώρου που προέρχεται από τις τροπικές ζούγκλες της νοτιοανατολικής Ασίας. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά , με εκπληκτικό φύλλωμα, που μπορεί να κλέψει την παράσταση σε κάθε σαλόνι, δωμάτιο ή γραφείο. Το φύλλωμά του είναι μεγάλο, γκρι- πράσινο χρώμα, και είναι υπεύθυνο για τις ονομασίες που έχει πάρει το φυτό μας, όπως «αυτί του ελέφαντα» και «αφρικανική μάσκα». Υπάρχουν πολλά είδη αλοκάσιας, εμείς παρακάτω θα δούμε τα σημαντικότερα, αλλά και σε τι συνθήκες ζει και τι φροντίδα χρειάζεται το φυτό μας.

Είδη και ποικιλίες της αλοκάσιας

  • Alocasia amazonica

                Εικόνα 1 Alocasia amazonica

  • Alocasia micholitziana Frydek

                 Εικόνα 2 Alocasia micholitziana Frydek

  • Alocasia zebrina

               Εικόνα 3 Alocasia zebrina

  • Alocasia Dragon Scale

               Εικόνα 4 Alocasia dragon scale

  • Alocasia macrorrhiza stringray

                 Εικόνα 5 Alocasia macrorrhiza stringray

  • Alocasia melo

                  Εικόνα 6 Alocasia melo

  • Alocasia black velvet

                  Εικόνα 7 Alocasia black velvet

  • Alocasia ivory coast

                  Εικόνα 8 Alocasia ivory coast

  • Alocasia hooded dwarf

                  Εικόνα 9 Alocasia hooded dwarf

  • Alocasia portodora

                  Εικόνα 10 Alocasia portodora

  • Alocasia sanderiana

                 Εικόνα 11 Alocasia sanderiana

  • Alocasia wentii

                 Εικόνα 12 Alocasia wentii

  • Alocasia morocco

                 Εικόνα 13 Alocasia morocco

  • Alocasia purple sword

                  Εικόνα 14 Alocasia purple sword

  • Alocasia silver dragon

                 Εικόνα 15 Alocasia silver dragon

  • Alocasia red secret

                  Εικόνα 16 Alocasia red secret

  • Alocasia giant taro

                Εικόνα 17 Alocasia giant taro

  • Alocasia hilo beauty

                  Εικόνα 18 Alocasia hilo beauty

  • Alocasia macrorrhiza variegata

                Εικόνα 19 Alocasia macrorrhiza variegata

Συνθήκες ανάπτυξης

Εποχή

Σε κάθε κίνηση που κάνουμε πάνω στο φυτό μας, χρειάζεται να προσέχουμε την εποχή. Για παράδειγμα, το πότισμα τους χειμερινούς μήνες το ελαττώνουμε σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, δεν λιπαίνουμε όλες τις εποχές του χρόνου. Ειδικά αν το φυτό μας βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο. Συνήθως λιπαίνουμε το φυτό μας άνοιξη ή φθνόπωρο. Αν το φυτό μας βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο τότε εν δυνάμει μπορούμε να λιπάνουμε και το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι, αρκεί να μην υπάρχει μεγάλη διακύμανση θερμοκρασίας στο χώρο που βρίσκεται το φυτό μας.

Ηλιοφάνεια

Η αλοκάσια ή αλοκάζια αναπτύσσεται σε μέρη με έντονο έμμεσο ηλιακό φωτισμό. Αν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, καλό είναι να την τοποθετήσουμε μπροστά από ένα παράθυρο, ώστε να λαμβάνει φιλτραρισμένο φως. Αν έχουμε το φυτό σε εξωτερικό χώρο, τότε καλύτερα να το τοποθετήσουμε σε ημισκιερό μέρος, ώστε να μην καούν τα φύλλα από την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Ένα καλό tip για να διαπιστώσουμε αν το σημείο που θέλουμε να τη βάλουμε έχει αρκετό φως είναι να δούμε αν μπορούμε να διαβάσουμε την ημέρα εφημερίδα χωρίς να χρειάζεται να ανάψουμε το φως. Τότε το φυτό μας μπορεί να ζήσει μια χαρά!

Θερμοκρασία

Η αλοκάσια ευδοκιμεί σε μέρη με υγρασία, αφού είναι φυτό ζούγκλας. Ιδανικές θερμοκρασίες γι’ αυτήν είναι 16-25°C. Όταν έχουμε τοποθετημένο το φυτό μας σε εσωτερικό χώρο, καλό είναι να μην την έχουμε κοντά σε θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ ή τζάκι. Αν η αλοκάσια βρίσκεται σε μέρος με πολύ σκιά, τότε το φύλλωμά της δεν θα είναι τόσο γυαλιστερό και θα αποκτήσει μια θαμπάδα.

Φροντίδα

Πότισμα

Η αλοκάσια δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σχετικά με το πότισμα. Ωστόσο, θα λέγαμε πως θέλει συχνό πότισμα σε μικρές δόσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες που έχει περισσότερη ζέστη ποτίζουμε τόσο, ώστε να μείνει υγρό το έδαφος και όταν πάει να στεγνώσει ξανά ποτίζουμε. Τους χειμερινούς μήνες, ελαττώνουμε το πότισμα. Ποτίζουμε πάλι τόσο ώστε να μείνει το έδαφος υγρό, αλλά σε αυτή την περίπτωση περιμένουμε μέχρι «να στραγγίσει» καλά το χώμα και μετά να ξανά ποτίσουμε. Αν το παρακάνουμε με το πότισμα, θα παρατηρήσουμε κιτρίνισμα στα φύλλα της αλοκάσιας.

 Για να παραμείνουν τα φύλλα με υγρασία, μπορούμε τους καλοκαιρινούς μήνες να τα ψεκάζουμε με νερό ή να τα σκουπίζουμε με ένα υγρό πανί.

Λίπανση

Για την καλύτερη ανάπτυξη της αλοκάσιας, χρησιμοποιούμε Fytopan υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά & ανάπτυξη 1 φορά τον μήνα την άνοιξη, το καλοκαίρι και τον φθινόπωρο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ακραίες ποσότητες λιπάσματος, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στο «κάψιμο» των φύλλων.

Κατά την περίοδο της άνοιξης, μπορούμε να προσθέτουμε συμπληρωματικά σίδηρο στο έδαφος, αυτό θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη του φυτού.

Μεταφύτευση

Γενικά, η αλοκάσια δεν χρειάζεται συχνά μεταφύτευση αφού είναι φυτό αργής ανάπτυξης. Όταν, όμως, μεγαλώσει αρκετά και χρειαστεί να αλλάξουμε γλάστρα, καλό είναι να γίνει άνοιξη ή αρχές φθινοπώρου. Χρησιμοποιούμε χώμα μίγμα τύρφης Blumenerde και σαν υπόστρωμα περλίτη ή ελαφρόπετρα, ανάλογα πόσο μεγάλη γλάστρα έχουμε, ώστε να έχουμε καλή αποστράγγιση του νερού. Εάν το χώμα δεν στραγγίζει καλά, ίσως να δούμε το στέλεχος, τους μίσχους και τα φύλλα του φυτού μας να αποκτούν μια καφέ απόχρωση και να σαπίζουν.

Κλάδεμα

Η αλοκάσια δεν χρειάζεται κλάδεμα. Μπορούμε, ωστόσο, να αφαιρέσουμε τα ξεραμένα, μαραμένα ή κιτρινισμένα φύλλα, κόβοντάς τα.

Προσβολή ασθενειών ή παρασίτων

Το πιο σύνηθες σύμπτωμα για να καταλάβουμε πως το φυτό μας έχει προσβληθεί από κάποια ασθένεια, είναι οι μαύρες ή καφέ κηλίδες στα φύλλα. Επίσης, λόγω της υπερβολικής ποσότητας νερού μπορεί να παρατηρήσουμε απότομη καφέ απόχρωση στους βλαστούς και μια πιο μαλακή υφή στο φύλλωμα. Τα συμπτώματα αυτά υποδηλώνουν σήψη ριζών, δηλαδή σάπισμα της ρίζας.

Τα κοινά παράσιτα της αλοκάσιας είναι οι αφίδες, ο ψευδόκοκκος και τα ακάρεα αράχνης. Για να αποφύγουμε τα παράσιτα, προληπτικά μπορούμε να ψεκάζουμε το φυτό μας με αυτοσχέδιο μίγμα από πράσινο σαπούνι.

Συνοψίζοντας, καταλαβαίνουμε πως κάθε ποικιλία της αλοκάσιας έχει μοναδική ομορφιά που προσδίδει ένα τροπικό κλίμα στο μέρος που το έχουμε τοποθετήσει. Είναι εύκολο φυτό σχετικά με την φροντίδα του και αν το περιποιηθούμε σωστά, θα διατηρήσει την εντυπωσιακή ομορφιά του και θα ανταμειφθεί ο «κόπος» μας.

Σχόλια

Σχολιάστε